16/02/2016

ZLATNI NANSI: Grad u kojem se LJUBITELJI BOTANIKE lako snalaze

By In Francuska

Trista kilometara od Pariza do Nansija – srca Lorene, francuske regije, brzi voz te že ve (TGV) pređe za svega sat i po, a kada im putovanje proleti za čas, turisti se, u ovom gradu mladih (od 270.000 stanovnika 45.000 su studenti), sa miksom arhitektonskih stilova secesije i art dekoa, i zelenila (na 239 hektara zelenih površina ima 11 parkova, 13 vrtova i 80 cvetnih oaza) potpuno prepuštaju mladalačkoj atmosferi isprepletanoj bogatom istorijom i duhom šumovite regije.

Elzas 13 348_1024x768
Do sredine sedamnaestog veka široko šetalište na trgu delilo je stari i novi deo Nansija

Doduše, ja sam stigao nešto sporijim vozom od Meca i nakon toga se vratio kod prijatelja u Strazbur, ali jedan dan u ovom gradu izuzetno mi je prijao, jer sam video onu, kraljevsku, zlatnu Francusku, što će vam pokazati i fotografije koje sam tamo napravio.

Elzas 13 394_576x768Srednjovekovni i renesansni stari deo grada vratio me je u prošlost dok sam se šetao lavirintom tesnih kamenih ulica, gledao kućice sa neobičnim krovovima i prozorima i otkrivao male trgove.

Palais Ducal Fa+ºade- pano -¬ R+¬gine Datin_1024x501U centru je i Palata Dukal, izvanredna renesansna zgrada koju je sagradio René II, ali pre svega čuveni trg Stanislav na kojem dominira statua bivšeg kralja Poljske Stanislava Leščinskog koji je postao vojvoda od Lorene 1737. godine.

Place Stanislas et Renomm+¬e 1-¬Ville de Nancy_1024x685
Uređenje trga završeno je 2005. godine reprodukcijom asfalta i dekorativnih elemenata iz 18. veka
Elzas 13 405_576x768
Stara peć u muzeju

Tu je nekada bila bronzana statua Luja XV kojem je Stanislav posvetio trg, ali je posle revolucije, 1831. godine postavljena Stanislavljeva statua.

Sve oko trga sagrađeno je u maniru istog reda, ritma i naglašenosti, sa dominantnom bojom zlata: Gradska kuća sa grbom grada, Grand hotel, Opera Nansija i Lorene, Hotel de Ferm, Muzej lepih umetnosti, Medicinski fakultet i brojni paviljoni.

Susedni Trg karijere krase kamene vaze i skulpture dece čiji su ekstremiteti ukrašeni sfingama i gladijatorima, a tu su i životinje u fontani. Treći trg koji kompletira tek deo istorijske priče prestonice Lorena je Trg Alijanse, koji je kao i prethodna dva od 1983. godine na listi svetske kulturne baštine Uneska.

 

 

Elzas 13 376_576x768

Nansi grad_1024x768Nekoliko kilometara odatle, takođe u zelenoj četvrti, je novi deo grada, komercijalni centar sa trgovačkom ulicom, restoranima i drugim, savremenim šarmom. Zato i ne čudi što Francuzi kažu da se šetajući Nansijem iz ulice u ulicu prelazi kao iz veka u vek.
Dovoljno je da pogledate zelene tačkice na mapi i da se uverite koliko u Nansiju ima zelenih površina. Svaki blok poseduje svoj vrt, 1.300 žardinjera su na svakom koraku, u Botaničkoj bašti čak 12.000 vrsta biljaka, što opravdava slogan „da će se u Nansiju ljubitelji botanike lako snaći“.
Jardin de la Pepiniere -¬R+¬gine Datin_1024x683Vodeći slani specijalitet u ovoj regiji je svakako kiš (quiche) a tu su i druga jela, verovali ili ne – bez sira: mala loreanska pita sa mesom mariniranim u belom vinu, kao i kiseli kupus šukrut, za koji naglašavaju da nije kao onaj alzaški.

Macarons de Nancy-0228-¬Regine_Datin_1024x680U oblasti prepunoj divljači, ribe, ptica i pečuraka jelo po svom ukusu naći će i najizbirljiviji, a u ponudi se ističu bombone i mirabel, mala, okrugla, meka i mirisna šljiva slatkog ukusa, zlatno žute boje. Kolač mering sa kremom od vanile podseća na naše puslice, a tu su i: makarone (hrskavi kolač), poslastica „vojvotkinja od Lorene“, začinjeni hleb, razne čokolade i torta Nansi Stanislav.

Elzas 13 429_1024x768
Parkovi su tako detaljno i maštovito uređeni da vam u nekima neće biti potreban sat na ruci, već ćete u travi i cveću saznati tačno vreme

Probao sam i bergamot, prozirnu bombonu, ekskluzivni specijalitet koji se pravi kuvanjem šećera i prirodnih eteričnih ulja bergamota (citrusa) koji je nastao sredinom devetnaestog veka.

Bergamotes- Maison des Soeurs Macarons-0002-¬Regine_Datin_510x768

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com, Regine Datin, Ville de Nancy