16/02/2016

Posle dobre porcije ISTORIJE I KNEDLI nećete ostati GLADNI

By In Evropa u koferu

Za oko 120 evra od aerodroma Nikola Tesla do Varšave lako možete otići i vratiti se Air Serbiom, a za uštedu polovine tog novca, ali uz plaćanje vozne ili autobuske karte do budimpeštanskog aerodroma, odaberite Wizz Air. Prestonica Poljske nudi nesvakidašnje istorijsko putovanje kroz neverovatne, mahom nemile događaje iz drugog svetskog rata i stradanja naroda koji je tamo živeo, posetu brojnim muzejima, ali i otkrivanje savremenog života uz jela ukusne poljske kuhinje.

Varsava 90_1024x768
Palate kulture i nauke

Na putu od aerodroma do centra grada proći ćete kraj Palate kulture i nauke koja je građena između 1952. i 1955. godine i koja predstavlja poklon sovjetskog naroda Poljacima – od Staljina lično. Ta najviša zgrada u Varšavi ima oko 3.000 soba, a na 30. spratu je terasa sa koje se pruža panoramski pogled na ceo grad. Poljaci nisu nešto specijalno ponosni na ovo zdanje, ali svakako preporučujem da se do njega prošetate jer uskoro, kako stvari stoje, više neće biti najviše, pošto će je nova zgrada koja se gradi uz nju, sigurno nadvisiti.

Varsava 9 1_576x768

Varsava 9 6_1024x768
Mlečni bar ne izgleda reprezentativno, ali se unutra služi ukusna hrana

U centru razgledajte stari grad, muzeje, parkove, slušajte neverovatne priče koje je stvarala bogata istorija, ali i probajte specijalitet poput pjeroga li posetite jeftine restorane sa tradicijom i imenom „bar mlečni“. Unutra dominira atmosfera iz prošlih vremena, a meni sa supom, glavnim jelom, hlebom i salatom može se naći i za manje od 5 evra. Jedini problem je to što ženice koje tamo rade ne govore engleski, a nazivi jela su napisani na poljskom jeziku, pa vam ništa drugo ne preostaje nego da hranu birate nasumice i tako pravite svoju neobičnu kombinaciju. Pošto se skoro uvek čeka na red, jer Poljaci vole da se hrane u mlečnim barovima, kasirke i kuvarice nemaju mnogo strpljenja, pa morate brzo da im izdeklamujete šta želite da vam sipaju.

Varsava 9 8_1024x768
Jedan od komunističkih spomenika podalje od centra grada

Kao ljubitelji besplatnih tura, moja devojka i ja smo odabrali jednu standardnu koja podrazumeva obilazak starog grada, i specijalnu turu o stradanju Jevreja. Posetite sajtove dva udruženja koja ih organizuju http://orangeumbrella.pl/  i http://freewalkingtour.com/warsaw/ i saznajte termine.

Varsava 1_1024x768
Vodič na turi o stradanju Jevreja ima nadimak Pse i u slobodno vreme sluša muziku pevačice Milice Pavlović

Početak je na trgu Zamkovi, kod najvišeg spomenika koji je podigao kralj Vladislav IV u čast svog oca Zigmunda III koji je 1596. iz Krakova premestio prestonicu u Varšavu. Obilazi se i stari grad koji je 1980. godine dobio status zaštićenog kulturnog dobra na UNESCO listi i dvorište kraljevskog dvorca iz 15. veka koji je potpuno uništen u drugom svetskom ratu, pa obnavljan od 1971. do 1988. godine.

Varsava 5_576x768
Rodna kuća Marije Kiri

U kući iz 18. veka u kojoj je rođena čuvena naučnica Marija Kiri (devojačko Sklodovska) nalazi se muzej posvećen njenom životu i radu, otvoren 1967. godine. Marija je otkrila hemijske elemente polonijum i radijum i do danas je ostala jedina žena na svetu koja je dobila dve Nobelove nagrade, jednu za fiziku, drugu za hemiju. Ona je prva u svetu uradila istraživanje lečenja kancera radioaktivnošću. Zbog želje Francuza da je prisvoje za sebe, Poljaci imaju dosetku, pa kažu da je Marija želela da bude Francuskinja ne bi izmislila polonijum koji ima oznaku „po”,  već neki drugi element sa početnim slovima „fr”.

 

Varsava 6_576x768Na trgu Rynek Starego, kraj statue sirene čućete legendu koja kaže da su sirene jednom davno plivale u Visli, a kad su zastale na kratko da se dive Varšavi, uhvatile su se u mrežu. Kako bi uživali u njihovim glasovima i pesmi, ribari su ih poštedeli. Međutim, imućni trgovac je došao na drugu ideju i zatvorio ih u drvenu kućicu. Čuvši ih kako plaču, mladi ribar ih je sa prijateljima oslobodio i od tada sirene, baš kao na spomeniku na Starom pijačnom trgu, sa mačem i štitom u rukama čuvaju grad. Nažalost, zbog napada vandala original je premešten u Istorijski muzej, a na trgu stoji kopija statue.

Varsava_576x768Na trgu Kanonija videćete najužu zgradu u Varšavi, trik vlasnika koji je tako izbegao porez koji se nekada određivao po širini fasade, a na izlazu iz starog grada i spomenik dečaka sa šlemom koji je podignut u čast dece koja su se borila protiv Nemaca u toku Varšavskog ustanka.

Varsava 7_576x768

Pjegore_1024x768Od duge šetnje, a i vetra koji u Varšavi često duva (prosečna godišnja temperatura je od 13 do 15 stepeni) brzo ćete ogladneti. Ali, ne brinite, porcije u Poljskoj su pristojno velike za turiste sa Balkana, i što je najvažnije – ukusne i povoljnih cena. Najpopularnije jelo pjeroge ili piroge prave se jednostavno i sastoje se od kuvanih knedli od beskvasnog testa, polukružnog oblika. Punjene su pire krompirom, sirom, kupusom, mesom, pečurkama ili drugim sastojcima. Možete ih probati skoro u svakom restoranu, a porcija ovog sitog jela košta od 3 do 6 evra. Votka i pivo takođe nisu skupi, pa se dobar ručak može zaliti alkoholnim pićem čak za svega jedan evro.

Varsava 9_576x768Varšava ima brojne muzeje, a naša preporuka su Muzej revolucije, Istorijski muzej Jevreja, Muzej Frederika Šopena i Kopernikov muzej. Šopenov muzej je jedan od najsavremenijih jer se posetioci sa elektronskom karticom sami kreću kroz 15 soba i određuju koji će sadržaj pogledati i poslušati. Ovaj poznati kompozitor rođen je u okolini Varšave, živeo je u Parizu i tamo je umro. Tražio je da mu srce prenesu u jednu crkvu u Poljskoj.

Varsava 9 g_576x768Nešto dalje od centra, ali svakako vredan pažnje je muzej na vodi Royal Lazinki sa velelepnom palatom i jezerom, ali i obližnji Šopenov spomenik i park od 76 hektara u kojem se možete odmoriti od šetnje i zaboraviti da ste u metropoli.

Varsava 9 w_1024x768
Muzej na vodi Royal Lazinki

Ako vam se Varšava dopala, putovanje možete nastaviti kao što smo mi uradili – ka Vilnjusu, prestonici Litvanije, autobusom ili avionom preko Rige, avio-kompanijom Air Baltic po ceni od oko 50 evra u jednom smeru.

Varsava 4_1024x768

 

Varsava 9 4_576x768
Ruska pravoslavna crkva nalazi se s druge strane reke

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Leave a Comment