16/02/2016

Tajna MASONSKOG BUNARA: Reci LOZINKU i možeš proći dalje

By In Evropa u koferu

Pre nego što otputujete u Lisabon, u plan putovanja dodajte bar jedan dan za posetu Sintri, pitoresknom gradiću do kojeg se stiže vozom za manje od sat vremena od prestonice Portugalije. Prevoz će vas koštati 2.15 evra u jednom smeru, a voz kreće od stanice Rossio u centru grada. Obavezno poranite, obujte udobnu obuću, ponesite sendviče (zvanično je zabranjeno jesti u parkovima, ali s obzirom na cene kafe i hrane preporučujem da prekršite to pravilo) i spremite novac, jer su ulaznice izuzetno skupe.

Sintra 15 575
Pogled na grad

Palate su i po desetak kilometara udaljene jedna od druge, a moj predlog je da natenane obiđete tri najznačajnije: Nacionalnu palatu (ulaznica je 9 evra), palatu Pena (7, 5 evra je ulaz u palatu, a 13,5 zajedno sa parkom) i Quinta da Regaleira (6 evra ulaznica, odnosno 10 uz pratnju vodiča). Ako vam ostane vremena, ili ako odsedate dva dana, posetite i Palacio de Monserrate, Convento dos Capuchos i dvorac Mavara.

Sintra 15 488
Zgradu je projektovao italijanski arhitekta Luiđi Manini koji je radio i čuvenu milansku Skalu

Od centra do Regaleire možete ići pešice, a do Pene ne pokušavajte jer je predaleko, pa sačekajte turistički autobus u kojem povratna karta košta 5 evra. Postoji i linija „hop on hop off”, koja staje ispred svih palata, a karta je 10 evra.

Nacionalna palata u centru grada najbolje je očuvani srednjovekovni kraljevski dvor u Portugaliji, omiljen među vladarima. Minimalistički gotički eksterijer palate krije prelepo ukrašene sobe, sa neizostavnim azulejama, specifičnim zidnim pločicama. Vladajuće plemstvo boravilo je ovde od početka 15. do kraja 19. veka, a zanimljiva su dva masivna dimnjaka, simbol Sintre, koja se nadovezuju na kuhinju u kojoj se spremala hrana za stanovnike.

Palatu da Pena, u prevodu Dvorac pera, upadljiv kompleks, kralj je naručio sa željom da liči na zgradu opere. Od 1995. godine palata je na listi svetske baštine UNESKA, a spoljašnjost je stilizovana uz fini kamen i žive boje, pa na momenat imate utisak da ste u Diznilendu. Unutra je sve sačuvano kao što je bilo 1910, kada je kraljevska porodica prebegla u Brazil da bi izbegla revoluciju. Pored palate nalazi se 200 hektara drvoreda, koji će vas odvesti do mesta sa panoramskim pogledom ili skrivenih jezera.

Sintra 15 492Želeći da ovaj dvorac bude u rangu zamkova u Bavarskoj, Ferdinand Avgust Franc Anton iz Austrije naručio je da izgleda baš ovako. Ovaj vladar se oženio ćerkom portugalskog kralja i postao kralj Ferdinand II.

Sintra 15 502Najmističnija palata je Quinta da Regaleira, dekorativna rezidencija iz prošlog veka, na pet spratova sa bogatom gotičkom fasadom. Atrakcija u stvari nije palata, kao što smo mi mislili, već očaravajući vrtovi i zagonetna priča koja ih prati. Mladi vodič Manuel uverljivo nam je opisao objekte i ukazao na masonske simbole, proveo nas kroz tajanstvene tunele i pojasnio filozofske ideje o promenama u životu. A na turisti je da li će zamišljati masonske obrede i inicijaciju koji su se možda ovde stvarno izvodili ili će pak samo razmišljati o sebi i o svom životu.

Sintra 15 497

Sintra 15 541
Trougao sa okom u sredini tipičan je masonski znak, a ovaj simbol se čak nalazi u crkvi

Bašta dvora predstavlja enigmu, odnosno filozofsko mesto u kojem se razmišljanjem prati put pročišćenja i isceljenja, put ponovnog rađanja. Simbolično, vodič naglašava da ako želite da pronađete sebe, morate ponovo da se rodite. Priča o uvodu u inicijaciju počinje šetnjom pokraj statua devet grčkih bogova, od kojih je poslednja Fortuna, boginja sreće. Ona je slepa i to znači da sreću daruje nasumice, odnosno poručuje da sami treba da je tražimo, a ne da čekamo da nam je neko pokloni. Zatim prolazimo pored jezera, a voda simbolično predstavlja pročišćenje od grehova iz „prethodnog“ života.

 

Sintra 15 515
Prateći svetlo dok se spuštate u bunar, znaćete da ste na pravom putu

Najzanimljiviji je bunar do kojeg put vodi samo u jednom smeru, 27 metara ispod zemlje, i to stepenicama. Nema vraćanja nazad, ni fizički dok hodate, a ni filozofski dok se „menjate“. Bunar se poredi sa delom Pakao Danteove Božanstvene komedije, jer pakao ima devet krugova, a i bunaru broj devet ima posebnu simboliku. Kao deo rituala inicijacije u jednom trenutku dolazi se do kamenih vrata koja osoba s druge strane otvara nakon što joj kažete tajne reči.

 

Sintra 15 519
Ovo su tajna vrata koja se otvaraju lozinkom
Sintra 15 504
Sto za koji se smatra da je bio obredni

Sintra 15 538Dok tražimo izlaz, vodič nam govori da moramo pažljivo da pratimo put. Postavlja nam pitanja šta nam je potrebno da bismo se suočili sa svojim strahovima, a tačan odgovor je – znanje. Samo tako ih možemo savladati. Nakon toga, prelazimo preko vode, sa kamena na kamen, a Manuel naglašava da ćemo, ako stanemo, istog trenutka pasti u vodu dubine 80 centimetara. Završavamo turu i stižemo do olistalog vrta. Napokon smo napolju, ali misli o vitezovima templarima, masonima i obredima ne izlaze nam iz glave.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Leave a Comment