16/02/2016

Komunističke zgrade ZAVARALE UTISAK, dok CRNA MAČKA nije otkrila priču o RIGI

By In Evropa u koferu

Do prestonice Letonije, za nas još uvek neotkrivene i „egzotične“ destinacije lako se stiže jer Air Baltic ima odličnu mrežu letova. Najlakše je krenuti iz Budimpešte (karta u jednom smeru se može naći i za 80 evra) ili iz Varšave, Vilnjusa, Talina… Pošto sam stigao autobusom iz Vilnjusa, hale Glavne pijace koje su mi ličile na stare komunističke zgrade, zavarale su mi prvi utisak.

Riga Letonija 13_576x768
Vanšu most na Daugavi spaja stari i novi deo grada, dok je Baltičko more na oko 30 km od Rige

A sutradan, saznavši da je to bio ratni hangar za cepeline, a danas mesto na kojem se pazare najbolja riba, povrće, hleb, meso i mleko, uz vodiča Eviju shvatio sam da je Riga moderan grad po meri ljubitelja arhitekture, šopinga, ribe, luksuznih restorana i kafenisanja u načičkanim lokalima (ili ispijanja crnog balzama od raznih biljaka sa 45 odsto alkohola).

Riga Letonija 16_576x768Spomenik slobode podignut je 1935. godine u čast poginulih vojnika tokom rata za nezavisnost (1918 – 1920). Visok je 42 m, a na njemu dama (9 m) drži tri pozlaćene zvezde – istorijske regije. Ako vam neko kaže „Čekaću te kod Milde“, vi dođite do ovog spomenika. Vojnici su tu od 9 do 18 sati, osim kada je hladnije od minus 10 ili toplije od 25 stepeni.

Riga Letonija 11_576x768Crna mačka je na suvenirima, ali i na zgradi u starom gradu. Bogati trgovac je, kaže legenda, kada se po početku zidanja posvađao sa Gradskim većem, u znak osvete postavio mačke sa okrenutim repom prema kući Udruženja zanatlija.

Riga Letonija 25_576x768U Kući crnoglavih (The house of blackheads) tokom 14. veka okupljali su se neoženjeni trgovci koji se sebe tako nazivali. Sat na njoj pokazuje vreme, horoskopske znake i mesečeve mene.

Riga Letonija 17_1024x768Ništa niste uradili ako ne probate baltičku ribu. Pošto ima mnogo vrsta, najlakše je naručiti „ulov dana“. Ako nosite jestivi suvenir kući, na Glavnoj pijaci (1930. je bila jedna od najvećih na svetu) kupite sušenu ribu; sveža je na štandovima u posebnoj hali. „Srećni“ običaj kaže da se krljušti karpasa čuvaju u novčaniku za Novu godinu.

Riga Letonija 12_1024x768Ukoliko želite da je probate u restoranu, izbor je veliki, ali isto tako i raspon cena. U onim ekskluzivnim ručak može da vas košta i do 40 evra, ali se u lancu restorana sa samoposluženjem Lido može ručati i za 6 evra. U projektu Live Riga u saradnji sa najboljim letonskim kuvarima napravljen je program Divna ukusna destinacija – Riga gde tridesetak restorana nude nacionalna jela u modernom ruhu. Tokom jedne nedelje u svakom godišnjem dobu obrok sa tri jela košta 15 evra. Proverite meni na www.liveriga.com. Na poziv turističke organizacije Rige posetio sam ovaj grad i bio gost u jednom restoranu, koji nudi ekskluzivna jela letonske i evropske kuhinje.

Riga Letonija 29_1024x768Riga je pre dve godine bila Evropska prestonica kulture kada je izvedeno oko 200 opera, izložbi, festivala… Tada je organizovan multimedijalni performans opere Rijenci, Riharda Vagnera koji je ovde radio jedno vreme, a ljubitelji knjige napravili su „lanac“ u kojem su se knjige prenosile iz ruke u ruku od stare biblioteke do novog Zamka svetla na drugoj obali reke. Isto tako, stanovnici baltičkih zemalja su se 1989. godine držali za ruke od Litvanije do Estonije u želji za nezavisnošću.

ESPA Riga_576x768Osim bogatog šopinga u više ogromnih tržnih centara, specijalna „poslastica“ za dame punijeg džepa je Espa – Riga, najveći SPA centar na Baltiku i u Skandinaviji. Dovoljno je reći da od plafona do poda od prvog do šestog sprata vise nanizani svarovski kristali. Gošće uživaju u isključivo prirodnim uljima i proizvodima i tretman u proseku košta 80 evra.

Riga Letonija 24_576x768Šetnjom po starom gradu naići ćete na brojne suvenirnice i prodavnice sa ručno pravljenim proizvodima. Popularne klompice od prirodne vune koštaju oko 20 evra, a u ponudi su i čarapice i odevni predmeti.

Riga Letonija 14_1024x768Dok sam se šetao sa Evijom, stigli smo i do ulice Alberta u kojoj se nalaze brojne zgrade u arhitektonskom stilu sececije (art nouveau), a onda smo svratili do luteranske crkve Svetog Petra od crvenih cigli. Stilovi su gotički i barokni, što ovde nije neobično jer je blizu i Riška katedrala (Rigas Doms) sa ranim gotičkim, romanskim, baroknim i stilom art nouveau.

Riga Letonija 23_1024x768Na vrhu kule koja je rušena osam puta je jedan od pozlaćenih petlića, za koje se verovalo da će oterati đavola.

Riga Letonija 27_1024x768
Sa mojim vodičem Evijom

Riga Letonija 1_576x768

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

 

Leave a Comment