16/02/2016

Ovo nije Italija, ovo je Napulj! DOBRO DOŠLI U KOLEVKU PICE

By In Evropa u koferu

Napulj 1_1024x768Ovo je nije Italija, ovo je Napulj! – ponosno ističu stanovnici poznatog lučkog grada. Zato pre nego što se uputite u prestonicu napoletanskog dijalekta (predlažem da koristite Wizz Air iz Budimpešte), budite spremni da doživite drugačiju Italiju, dok će šaljiva opaska da se Napulj nalazi u Severnoj Africi, pojačati uzbuđenje u iščekivanju posete.

Ali, ukoliko poverujete brojnim komentarima na internetu o nesigurnosti na ulicama, pokradenim turistima i potencijalnim nemilicama koje vrebaju, bićete stegnuti i uskraćeni za očaravajuće delove grada, kao i za gostoljubivost Napoletanaca.

 

Napulj 16_576x768Prizor oko železničke stanice neminovno je ružan. Ne dozvolite da vas razočaraju kontejneri prepuni đubreta i park pun praznih boca ispijenog alkohola. Napulj je grad migranata, a kao i u velikim gradovima, parkovi oko železničke stanice njihovo su glavno mesto okupljanja.

Napulj 113_1024x768Krenite bulevarom Corso Umberto I i pazarite u radnjama italijanske robe, koje retko možete naći u drugim kvartovima. Ako skrenete desno, uske ulice oronulih zgrada vodiće vas kroz stari deo grada, gde se komšinice glasno nadvikuju, motori nehajno tutnjaju (i neretko bake i deca na njima proleću tik kraj vas), a veš suši u prolazu između zgrada.

Napulj 18_1024x768Ukoliko skrenete sa  pešačke ulice Via Toledo u Špansku četvrt, kao što smo mi to uradili, doživećete Napulj iz filmova. Na oknima otvorenih prozora pojedinih stanova istaknute su simbolične cene svežih napitaka i hrane.

Napulj 1134_1024x768Kroz prozor se vidi enterijer jednosobnih stanova i hrana koju su tog dana spremali i koju žele da podele sa prolaznicima za novac, a porodicama to ne smeta dok veselo žagore za trpezarijskim stolom.

Napulj 17_1024x768Napulj 14_576x768Najpoznatija ulica je Spaccanapoli, u kojoj su neke od najlepših zgrada Napulja i manastir Santa Chiara sa slikovitom portom. Ulica je primamljiva za turiste, cela odiše mirisima hrane, zanatskim prodavnicama i suvenirima. U blizini je i najpoznatija picerija L’Antica pizzeria da Michele, osnovana davne 1870. godine, u kojoj se služe samo dve vrste pice: margerita i marinara.

Njena konkurencija je Gino Sorbillo picerija, gde je izbor pica mnogo veći, a gužva ništa manja. Ženica na ulazu zabeležila je moje ime, a savetujem da ga čak i promenite u što jednostavnije, kako biste ga kasnije lakše čuli kada vas prozove preko nerazgovetnog mikrofona i zvučnika. U jednom trenutku, kada se napravi gužva ne možete ni da znate kada ćete stići na red, niti da razumete šta ona priča. Cene su veoma povoljne, pice koštaju od 5 do 10 evra.

 

Napulj 19_1024x768Kažu da tajna napuljske pice u peći na drva, testu koje podseća na naše tradicionalne lepinje iz furune, ali i siru mocarela koji se pravi od bivoljeg mleka (mozzarella di bufala). Kada se zasitite klasičnih pica, na ulici, za jedan evro, probajte prženu picu, siromašnu sestru prave price. Ona se prži  u dubokom ulju, a najjednostavnija je verzija punjena rikota sirom i pelatom od paradajza. Od slatkiša, odlična je poslastica baba – patišpanj preliven rumom i sirupom od limuna.

Napulj baba_576x768A kako je nastala margerita? Želeći da zadivi kraljicu Italije, Margeritu od Savoje, kuvar Rafalele Espozito je 1889. pripremio picu koju odlikuju boje Italije: zelena od bosiljka, bela od mocarele sira i crvena od paradajz sosa. Od tada ona predstavlja najpopularniju vrstu pice.

Napulj 13_1024x768Iz Corsa Umberto I laganim hodom stiže se do pozorišta Svetog Karla, najstarijeg operskog zdanja u Evropi. Na uglu se nalazi najveći trg Napulja, Piazza del Plebistico, a odatle počinje Via Toledo, centar šopinga i promenade. Nastavite pravo i sa desne strane uočićete Arheološki muzej Napulja, koji čuva mnogobrojne artefakte iz Pompeje i Herkulanuma, dva velika antička grada stradala u erupciji vulkana Vezuv u prvom veku. Velika količina pepela je učinila da se drveni nameštaj, papiri, ali i ljudi u najtežim trenucima umiranja fosilizuju, te se tako ovekovečio taj istorijski trenutak. Za znatiželjne, u muzeju se nalazi i Tajni kabinet, gde se čuvaju isključivo eksponati sa erotskim motivima.

Napulj 15_1024x768Poseta Pompeji je nezaobilazan izlet, a preporučujem i vožnju trajektom do ostrva Kapri, mondenske destinacije u kojoj je snimana istoimena italijanska serija. Tamo jeste skupo, ali mi smo uspeli da ga posetimo u jednom danu, provedemo malo vremena i na plaži i vratimo se nazad u Napulj. Osim uspona do kratera vulkana Vezuvio, atrakcija je i koloritni grad Amalfi, a čiste plaže u uvalama raj za kupače.

Napulj 1 2_1024x768

Tekst: Danica Cvitkovac www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com

Leave a Comment