16/02/2016

Kuglof i KISELI KUPUS u francuskoj VENECIJI

By In Francuska

Moraš ove godine posetiti najlepši grad Evrope – ubeđivao me je mesecima moj prijatelj iz Francuske Žan Klod Beli dok sam „tvrdio pazar“ planirajući da neki drugi put odem tamo. Ali, po onoj staroj „teško žabu u vodu naterati“, odnosno nekog ko uči francuski da uživo vežba jezik sa domaćinima Francuzima, rešio sam da u obiđem „prestonicu“ regije Alzas u koju sam stigao vozom iz Štutgarta, a prethodno avionom iz Beograda. Kasnije sam čuo da je jeftinija opcija leteti od Beograda do Bazela, pa odatle opet vozom, ali to ću proveriti drugi put.

Strazbur 16_1024x768
Sa mojim domaćinima iz Francuske, Grčke i Indije

Strazbur očarava turiste centrom grada koji je zbog bogatog arhitektonskog nasleđa proglašen svetskom baštinom UNESCO-a (1988. godine). Tu, u komšiluku, dominira Katedrala Notr dam (La cathédrale Notre-Dame) ali i ušuškani kvart Mala Francuska (La Petite France) sa pregršt restorana i kafea koji nude razna jela i specijalitete regije Alzas – šukrut (choucroute) i tart flombe (tarte flambée) – odlično idu uz pivo. Sve to zajedno u restoranu pored reke (centar grada je na vodi) odaje utisak da ste u francuskoj Veneciji. Duh Nemačke koja je preko puta meša se sa francuskim duhom koji ga nadvladava…

Strazbur 11_1024x768
Restoran La corde à linge jedan je od najpoznatijih u Maloj Francuskoj

Iako se u našim medijima najčešće spominje u kontekstu Evropske Unije i Evropskog suda za ljudska prava, što možda stvara sliku o „hladnom“ mestu na kojem se samo donose važne odluke, naprotiv, Strazbur je topao i gostoljubiv grad, pravi izbor za zaljubljene parove, studente koji mogu upoznati kolege iz Evrope (petina stanovnika su studenti) ili porodice. Miran, ali gorostasan, prepun muzeja (ulaz je besplatan prve nedelje u mesecu), parkova i neizbežne romantike, ovo je destinacija na kojoj ćete odmoriti mozak. A ako preterate sa jelom, sedite na bicikl, poput Francuza koji ovde žive i obiđite grad na dva točka.

parlament europeen_1024x671
Osim zgrade Evropskog parlamenta (na slici) ovde su i Savet Evrope i Evropski sud za ljudska prava. Strazbur je 1948. izabran za sedište Saveta Evrope, a 1992. za sedište Evropskog parlamenta.

U Strazburu je, kažu, hrana više od života, a vekovna gastronomska tradicija stalno se obnavlja. Tart flombe možete naći i u pekaricama, ali ako želite pravu atmosferu Alzasa poručite ga u nekoj od winstubs-a, taverni toplog i veselog ambijenta. To je tanka pečena kora (pita koja izgledom podseća na testo od pice) prekrivena slanim kremom, lukom i slaninom i koja se služi na drvenoj tabli. Jede se prstima i deli se sa prijateljima uz pivo. Šukrut je sličan podvarku: seckani kiseli kupus koji je odstajao u buradima (spomenik elzaške kuhinje). Ostala jela nađite na www.otstrasbourg.fr.

Strazbur 144_576x768
Kolač kuglof svojim oblikom poziva na deljenje i druženje
Strazbur 14_1024x768
Gradnja katedrale počela je u jedanaestom veku i trajala je dva veka

Ako je posmatrate spolja, katedrala u gotičkom stilu je najveća slikovnica srednjeg veka. Na stotine skulptura za koje se čini da su odvojene od zida u stvari pojačavaju efekat svetlosti i senke. Boja ružičastog peščenika menja se kako prolazi dan, ali i u zavisnosti od boje neba. Unutra su prozori iz 12, 13. i 14. veka, kao i astronomski sat iz renesanse sa mehanizmom iz 1842. godine. Zvezda na vrhu katedrale završena je 1439. godine i visoka je 142 metra. Sa vrha katedrale, dokle treba napraviti 332 koraka, vidi se grad i panorama čak do masiva Vogezi i Švarcvald u Nemačkoj (ulaz je pet evra).

Strazbur 112_576x768
Slikao sam ulične svirače koji su pored katedrale izvodili muziku sa Balkana

Mala Francuska je napitoreskniji deo starog Strazbura u kojem su nekada ribari, proizvođači brašna i kožari živeli i radili u kućicama sagrađenim iznad vode.

Strazbur 13_576x768
Kućice u tipičnom stilu Alzasa mogu se videti kako u Strazburu tako i u okolnim gradovima

Ove simpatične šarene građevine od drveta nastale su u 16. i 17. veku, a njihovi kosi krovovi nekada su pokrivali štale u kojima su zanatlije sušile kožu. Danas su ovde restorani, prodavnice suvenira i kafei koji vrve od turista. Taj kvart osim restorana i lepo uređenih lokala dodatno ulepšavaju i brojni prekriveni mostići. Obilazak grada brodom je popularan jer se može doći do mesta do kojih se ne može stići pešice.

Strazbur 17_576x768
Roda je zaštitni znak regije Alzas

Strazbur 15_576x768Tekst: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com, fotografija parlamenta: Christophe Hamm, Office de Tourisme de Strasbourg et sa Région