16/02/2016

Ovo ima samo na SEVERU: Jedina BOEMSKA ČETVRT za koju je potreban pasoš

By In Evropa u koferu

Iz balkanskih zemalja za sada nema direktnog leta do glavnog grada Litvanije, ali to ne treba da vas spreči da uz ostale baltičke zemlje (Letoniju i Estoniju) ili Belorusiju (Minsk je na svega 200 km) posetite ovaj barokni grad na pet brda. Do Vilnjusa sam stigao avionom iz Varšave, nacionalnim avio-prevoznikom Air Balticom, mada postoji i autobuska, noćna veza.

Vilnjus 28_450x600Ovde godišnje dođe dva miliona turista koji uživaju u bogatoj istoriji, jeftinoj hrani, desetinama crkava (od kojih su mnoge pravoslavne, sa čak baroknim enterijerom), brdovitim ulicama, restorančićima, malim prodavnicama sa ručno pravljenim suvenirima, muzeju ćilibara, zamku sa kojeg puca pogled na grad i drugim znamenitostima.

Vilnjus 36_800x600Moj prvi utisak nije bio sjajan jer su zaposleni na aerodromu delovali veoma depresivno i nezainteresovano da odgovore na moja pitanja. Nisu se ni nasmejali. Takođe, osim evra, valute koju su uveli, stari trolejbuse, duh nekadašnjeg Sovjetskog saveza koji se povremeno „oseća“ u vazduhu i činjenica da će vas stariji ljudi pre razumeti ako pričate na ruskom nego na engleskom, neće odmah odati utisak da ste u Evropskoj Uniji. Na besplatnoj pešačkoj turi mlada devojka koja nam je bila vodič, ponosno je isticala da su Litvanci slavili kad su ušli u NATO, kao i da su sada sigurni, aludirajući na susednu Rusiju. Vilnjus nije metropola poput Budimpešte, Beograda ili Atine, ali kao i svaka destinacija ima svašta toga da ponudi turistima.

Prisustvovao sam smeni traže ispred Predsedničke palate
Prisustvovao sam smeni traže ispred Predsedničke palate

U muzeju u Gediminas kuli, koja svojim dvorcem dominira gradom, možete videti rekonstrukciju tamošnjih dvoraca od druge polovine 14. do početka 17. veka, oružje i ikonografski materijal. Katedrala Svetog Stanislava i Svetog Vladislava stoji na mestu gde je pre nekoliko hiljada godina bilo prvo naselje. Na zvoniku pored nalazi se sat koji nema minute, pa kad zazvoni ne možete da znate koje je tačno vreme.

Vilnjus 34_800x600U galeriji možete videli fotografije koje svedoče o događaju kada je oko 2,5 miliona žitelja baltičkih zemalja u znak protesta sovjetskoj vlasti 1989. godine napravilo 600 km dug „lanac“ držeći se za ruke od Vilnjusa do Talina, glavnog grada Estonije.

Vilnjus 27_800x600Na glavnom trgu, na spomeniku Gediminasu, osnivaču Vilnjusa, nalazi se i figura vuka kojeg je sanjao jedne noći i koji mu je urlikanjem poput 100 vukova poručio da tu podigne zamak. Aušra, moj vodič, otkrila mi je da za razliku od drugih vladara, Gediminas, veliki diplomata, ne sedi na konju.

Vilnjus 23_800x600Nedaleko odatle je i crkva Svete Ane, remek – delo kasnog perioda gotike. Ima tri krsta, a tokom gradnje korišćene su 33 vrste cigli kao simbol Hristovih godina. Legenda kaže da je Napoleon Bonaparta toliko bio fasciniran njenom lepotom da je hteo na dlanu da je vrati u Pariz. Ali, nakon marša njegove vojske kroz Litvaniju, francuske snage unutra su smestile konje. Ako bolje pogledate, u glavnoj fasadi vide se slova A i M što može da znači Ave Maria.

Vilnjus 39_450x600Svratio sam i u vilnjuški Monmartr, odnosno Užupis republiku, „republiku“ umetnika koja ima svoju himnu, predsednika, skupštinu i novac. Nekada je ovo bio siromašan kraj zanatlija, za vreme SSSR-a nije bio ni bezbedan kvart, dok danas vrvi od pesničkih večeri, koncerata, druženja umetnika. Prvog aprila za ulazak je potreban „pasoš“. Pored rečice su restoran i studentske skulpture, a preko mosta je Akademija umetnosti.

Vilnjus 399_800x600Aušra me je odvela i u Dvorac čokolade (Pilies šokoladinė), prodavnicu i poslastičarnicu koja postoji već 12 godina. Tu se prodaje oko 50 vrsta kvalitetne bele, crne ili mlečne čokolade, a 100 grama košta oko 3 evra.

Vilnjus 2_800x600Unutra je soba od čokolade u kojoj je figure ručno izradila Elena Klement iz Vilnjusa, majstorica čokoladne umetnosti. Njeni radovi su u svega tri boje, a kada izložba gostuje u inostranstvu, nameštaj, ukrasi i svi predmeti od čokolade prevoze se u hladnjači. Turisti ovde slušaju slatke priče, jedu čokoladu, a mogu i da se namažu po nosu crnom poslasticom.

Vilnjus 21_450x600U vreme kada sam posetio Vilnjus, kao i svakog maja, održavao se Festival uličnih svirača.

Vilnjus 33_450x600Tog vikenda muzičari i glumci, mahom mlađih generacija, izlaze na ulice i predstavljaju publici svoj talenat.

Vilnjus 32_450x600Na svakom koraku su kružooci sa improvizovanim pozornicama, dok centar litvanske prestonice odzvanja muzikom i aplauzima.

Vilnjus 29_450x600Uz talenat je potrebno biti i moderno odeven i privući publiku.

Vilnjus 31_450x600Vilnjus 26_450x600
Svratio sam i u Literatų ulicu u kojoj studenti fakulteta umetnosti predstavljaju svoje radove. Izložba postoji od 2008. godine i otada se stalno produžava.

Vilnjus 22_800x600Još jedna atrakcija, ne tako poznata je spomenik Frenku Zapi, podignut devedesetih godina, kraj kojeg rokeri iz celog sveta dolaze da odaju poštu američkom muzičaru.

Vilnjus 38_450x600
Ručao sam u restoranu Forto Dvaras, koji se nalazi u zgradi manastira iz 16. veka, u starom delu grada. Ljubazna Laura Ožiūnaitė spremila mi je pitu od krompira, sa dimljenim pilećim krilcima i mlečnim kremom, i sa mojim čitaocima podelila recept. 

 

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Leave a Comment