16/02/2016

MIRIS VILNJUSA: Kad Laura ispeče LITVANSKA KRILCA u krompiru

By In Evropa u koferu

Litvanska kuhinja 2_1024x768U zgradi manastira iz 16. veka, u starom delu Vilnjusa, nalazi se Forto Dvaras, prvi restoran u Litvaniji koji nudi jela sa sertifikatom Fonda kulinarskog nasleđa ove baltičke zemlje.

– Sve što ovde budete probali pripremljeno je isključivo po tradicionalnoj tehnologiji i recepturi – rekla mi je Laura Ožiūnaitė (25) spremivši mi pitu od krompira sa dimljenim pilećim krilcima i mlečnim kremom. Za Litvaniju se inače može reći da je zemlja krompira pošto je ovo povrće neizostavni sastojak skoro svih jela, pa ako navratite na sever Evrope, probajte i uštipke od krompira punjene mesom ili sirom, odnosno cepeline (didžkukuliai na litvanskom, a zepelins na engleskom jeziku). Ovo jelo sa slike koje mi Laura predstavila košta oko 4 evra, a osim kiselog mleka, umak koji se služi može biti i sa slaninom.

Litvanska kuhinja 21_576x768Dimljena pileća krilca u krompiru

Potrebno je:

300 g krompira

60 g mleka

40 g čvaraka

20 g jaja

100 g dimljenih pilećih krilaca

luk, malo soli i bibera

Priprema:

Izrendati krompir i preliti ga mlekom koje ste prethodno skuvali. Čvarke propržiti sa lukom i sjediniti sa mlekom i krompirom. Začiniti po želji, dodati jaja, i polovinu smese staviti u činiju u kojoj ćete peći jelo. Spustiti meso, pa ostatak smese. Sve peći u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni.

Litvanska kuhinja 23_1024x768

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

 

Leave a Comment