16/02/2016

Svi ga znaju po KOŠARCI, ali ovaj grad krije fascinantan MUZEJ ĐAVOLA

By In Evropa u koferu
Kaunas 1_800x600
Prvi utisak nije sjajan, pogotovo kada vidite zgrade iz perioda komunizma

Drugi po veličini grad u Litvaniji mnogima je poznat samo po košarci i ogromnoj Žalgiris areni u kojoj se održavaju utakmice i koncerti. Ali, na svega stotinak kilometara od glavnog grada Vilnjusa, na ušću Nerisa i Nemunasa, Kaunas turistima nudi mnogo više. Zamak, brojne crkve, bogata istorija, priča o poslednjim paganima u Evropi koji su ovde živeli, veoma povoljne cene hrane i pića, lep provod, neobična mesta poput kafejdžinice u kojoj se mogu jesti krofne i piti kafa iz plastičnih čaša kao u doba Sovjetskog saveza (perioda kojeg se, doduše, nerado sećaju), škola za košarku i još dosta toga inspirisaće vas da ostanete barem tri, a ne samo jedan dan koliko sam ja tamo proveo, ne znajući pre toga šta sve Kaunas nudi.

 

Kaunas 166_450x600Kaunas 12_450x600Od Vilnjusa se lako stiže autobusom ili mini-busom, a po dolasku shvatićete, da iako manji od Vilnjusa, grad ima duh i atmosferu koju prestonica Litvanije ne poseduje.

Crkva Svetog Arhangela Mihaila ili Crkva Garison nalazi se na kraju 1.300 metara dugog glavnog šetališta Laisves aleje. Na prvi pogled podseća na Hram Svetog Save, ali je završena mnogo ranije – 1895. godine, kada je Kaunas bio deo ruskog carstva.

Projektovana je kao pravoslavna katedrala, između dva rata bila je rimokatolička crkva, tokom sovjetske okupacije umetnička galerija, a danas je rimokatolička crkva. Šetalište je veoma dugo pa će vam, iako se čini da je blizu, od centra grada do crkve trebati i do pola sata hodanja.

 

Kaunas 17_800x600Moj turistički vodič, gospođa Dalija, profesorka engleskog jezika odvela me je i na mesto na kojem se Romas Kalanta, zapalio u znak protesta protiv režima Sovjetskog saveza. To je bilo 1972. godine, a mladi student imao je svega 19 godina.

Kaunas 15_450x600Kaunas 11_450x600Zamak u Kaunasu nalazi se na strateški odličnom mestu jer je vekovima odatle čuvan grad. Preživeo je brojne bitke i razaranja u izuzetno bogatoj istoriji. Pogled sa njega puca na ušće dveju reka koje idu ka Baltičkom moru, a zbog duha istorije koji se kombinuje sa romantikom, mnogi parovi upravo ovde prave fotografije za venčanje i izgovaraju sudbosno „da“. Ako je lepo vreme, možete se odmoriti i ležati na livadi iza zamka.

Kaunas je grad studenata, a mlade ljude ćete na ulici i u kafićima sretati i danju i noću. Uveče, dok se spremaju za provod, neretko prave krugove automobilima po gradu, iz kojih trešti muzika. Lepota Litvanki i Litvanaca, najčešće jarko plavih očiju i crne kose, i plavih očiju i plave kose, možda se najbolje može spoznati upravo u Kaunasu.

Turisti vole da dođu u ovaj ušuškani gradić, a noćenje u hostelu je oko 10 evra. Ali, pošto sam na poziv Turističke organizacije ovog grada došao u Kaunas da napišem reportažu, imao sam priliku da spavam u samostanu Franjevaca u kojem žive monasi, a koji ima odeljak za turiste.

Kaunas 188_450x600Taj renovirani deo zove se Domus Pacis, cene su povoljne, a osećaj jedinstven. Prvi utisak je bio kao da sam u nekom mračnom zamku iz horor filma, jer do lifta vodi dugački hodnik, ali je ustvari reč o veoma mirnom mestu za prenoćište u samom centru grada.

Dalija mi je do tančina pričala o ovom gradu i njegovoj istoriji. Kada smo seli da pojedemo krofne u tradicionalnom restoranu, jedna Litvanka sa kojom sam razgovarao za šankom, kad je čula da dolazim iz Srbije, rekla mi je da joj je omiljeni pevač Željko Joksimović i da zna sve njegove pesme, a da posebno voli Lane moje.

Kaunas 18_800x600

Kaunas 177_450x600Nedaleko odatle probao sam nepasterizovano svetlo i polusvetlo pivo sa medom, koje po tradicionalnoj recepturi iz 16. veka prave u restoranu Avilys u Vilnjus ulici. Preporučujem da probate, a krigla kao ova sa slike košta 2,5 evra.

Kaunas 133_800x600Knedle od krompira punjene mesom sa umakom sa strane zovu se cepeline, a porcija košta oko 4 evra. Lepo idu uz pivo, baš kao što su to nekad u večernjim satima jeli bogati neoženjeni momci.

Kaunas torta_450x600Po njima je restoran neobičnog enterijera Bernelių Užeiga, u kojem su nas ugostili, dobio ime. Probali smo i poslasticu kojoj su dali naziv „kolač bogatih“ jer ju je teško spremiti – mnogo je tankih kora koje se filuju vruće, a briga je i oko toga da li će ih krem upiti… Lakše je napraviti (ili naručiti) čašu kvasa, rekla mi je Dalija.

Kaunas 20_450x600

Kaunas 19_800x600Za tadašnji jedan litas, što sada, od kad su uveli evro košta oko 30 centi, provozao sam se se žičarom, jedinstvenim prevozom u Litvaniji. Ovu ideju stvorili su bogataši 1931. godine kako bi se popeli na vrh brda, jer nisu želeli da koriste stepenice, a pogotovo dame u haljinama.

Kaunas 111_450x600Da je „svaki pijanac najbolji đavo“ – saznao sam u Muzeju đavola u kojem se nalazi više od 3.000 eksponata đavola, a to govori i skulptura na kojoj đavo radi šta hoće sa pijanim čovekom. Na kraju dana, obišli smo kompleks čuvenih manastira Pažaislis, nedaleko od Kaunasa, a ja sam se autobusom vratio u Vilnjus, odakle sam nastavio put ka severu, ka glavnom gradu Letonije, Rigi.

Kaunas 155_450x600

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

 

Leave a Comment