16/02/2016

Milion turista dođe U PERUĐU zbog festivala: Tada sve MIRIŠE NA ČOKOLADU

By In Evropa u koferu

Milion turista svakog oktobra nagrne u Peruđu, prestonicu Umbrije, ne bi li uživali u jednom od najpoznatijih festivala čokolade Eurochocolate. Ove 2016. godine godine manifestacija posvećena čuvenoj poslastici biće održana po 23. put, a sladokusci svih uzrasta i sa svih kontinenata povezivaće jedna nit: ljubav prema čokoladi.

Perudja 2_1024x768Ako u Peruđu dolazite automobilom sa severa Italije, kao što smo mi doputovali, pripremite se za velike krivine i nešto sporiju vožnju kroz središnje Apenine, ali i na oštar vazduh i vetar. Ukoliko idete direktno od Beograda onda je znatno jednostavnija varijanta avionom do Rima i onda vozom do Peruđe (oko 3 sata). Grad se nalazi na 500 metara nadmorske visine, na pokretnom je terenu koji podrazumeva povremene zemljotrese, a razlike u visini pojedinih delova grada idu i do 250 metara.

Perudja 11_1024x768Na kraju strmih ulica naići ćete na izvanredne vidikovce i panorame, a da biste od podnožja grada stigli do vrha i do najpoznatijih građevina: katedrale San Lorenco, crkve Svetog Petra, Palate de priori, fontane Mađore i etrurskog bunara i slavoluka, najbolje je da uhvatite minimetro, minijaturnu uspinjaču koja je pre 6 godina uvedena da bi olakšala prevoz i smanjila gužve u drugim vidovima prevoza. Vožnja košta oko 1,30 evra i pravi je doživljaj, pogotovo kad ima mnogo ljudi. Italijani vole da prave šale i da se smeju pa vožnja od 5-6 minuta može biti i te kako zabavnija od pešačenja.

Perudja festival cokolade 1_1024x768Iako je Peruđa jedan od najstarijih gradova u Italiji kojeg su u doba praistorije naseljavali Umbrijci i grad koji je znatno doprineo razvoju renesanse, čini se da turiste tokom tih čokoladnih dana ništa drugo ne zanima osim gastronomskih poriva. Umetnici tada oslikavaju ljude od čokolade, a stotine proizvođača nude svoje čokolade i prodaju ih na meru po ceni i do 5 evra za 100 grama.

Perudja festival cokolade 22_576x768Anđela Toreli, predstavnica za medije ovog festivala, koja je mojoj devojci i meni pokazala grad i Eurochocolate, rekla nam je da Peruđane, kao velike ljubitelje čokolade, ne grize savest što toliko jedu slatku poslasticu, jer je ceo njihov grad u stepenicama i brdašcima, pa im nije teško da smršaju kad se stalno ide gore-dole. Takođe, otkrila nam je da zatvorenici zatvora u Lombardiji, u sklopu radionice rehabilitacije, uče tajne poslastičarskog zanata i prave razne slatkiše.

Jedan od inovativnih predloga za poklon došao je upravo odande – šarena kutija sa četiri ukusa odabranih pralina u obliku pištolja na kojoj piše „Ruke gore, ovo je pralina!“. Sa štandova u uskim i kamenom popločanim ulicama mamili su i čoko-pica obogaćena sušenim voćem i bombonama, jestive cipelice, lampa i jastuk sa motivima čokolade, bezglutenski proizvodi, ali i kestenje sa čokoladom, pečeno na šporetu na ulici. „Čoko-kebab, zašto da ne?“ – privlačila je mlada Italijanska turiste i rendala im taj ukusan slatkiš.

Perudja festival cokolade 12_1024x768
Na dan naše posete kuvari su pravili bazu, a za sutradan najavili filove

U zasebnoj hali, studenti Universita dei sapori (Univerzitet ukusa) pripremali su čokoladu, a posetioci su mogli da ih posmatraju i da kasnije pohađaju kurs. Momci i devojke u belim uniformama inspirisani aktuelnom temom „Ne pravimo torte nikome” priredili su posetiocima šou kuvanja i svojevrsne laboratorije i degustacije.

Perudja festival cokolade 11_576x768Publika je gledala takmičenje, dok su veb-kamere dočarale prenos preko interneta. Taj univerzitet, čiji je jedan od osnivača grad Peruđa, ustvari je centar za obuku i usavršavanje u oblasti gastronomije i nudi razne kurseve za sladoledžije i pica majstore.

Perudja 1_1024x768Organizatori festivala savetuju da je najbolji dan za posetu prva nedelja jer tada umetnici stvaraju vanvremenska dela od četiri ogromna bloka od po 1.100 kilograma čuvene čokolade peruđina. Fabrika čokolade u kojoj nastaju najcenjenije italijanske čokoladne bombonice bacio (baći), koja je Italijanima često draža i od ferera i kindera, nalazi se na oko pola sata vožnje od centra. Do tamo možete stići autobusom sa trga Partiđani, fabrika je otvorena od ponedeljka do petka od 9 do 13 i od 14 do 17.30 sati, a ulaznica sa degustacijom košta 7 evra, odnosno pet evra ako je u grupi više od 10 ljudi.

Perudja festival cokolade 1g_576x768
Luka Bardineli sa svojom čokoladom

Dok smo šetali gradom, zastali smo na štandu Luke Barindelija iz firme ICAM koju od 1946. vodi porodica Agostoni, kraj jezera Komo. On nam otkrio da kakao baguo za slatkiš vanini uvoze sa polja na granici Ekvadora i Perua. Tada smo saznali i da je osim samita U srcu čokolade, organizovan i internacionalni susret Eurochocolate world, gde su se sreli proizvođači kakaa iz Brazila, Bolivije, Kolumbije, Obale Slonovače, Perua, Sao Tome i Principa i Venecuele.

Perudja festival cokolade 123_1024x768Turisti su mogli da kupe specijalnu karticu sa popustima i nagradnom igrom, koja je omogućila mnogobrojne poklone: od premije Citroena C1, do skutera, televizora i, naravno, čokolade. Italijanski Šerlok Holms u zapanjujućoj avanturističkoj turi pomagao je posetiocima da otkriju predstavnike brenda peruđina, a turisti su pazarili i u prvoj prodavnici čokolade Eurochocolate.

Perudja festival cokolade 13_1024x768
Fontana Mađore, katedrala San Lorenco, i Palata de priori nalaze se na Trgu četvrtog novembra

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Leave a Comment