16/02/2016

Za ovo ostrvo KOLUMBO JE NAPISAO da je najslađe na svetu

By In Egzotika

Na egzotičnom Martiniku sezona traje do 14. aprila, a turisti se odmaraju i kupaju u Atlantskom okeanu i u Karipskom moru čije temperature vode dostižu 28 stepeni. Kao i većina karipskih ostrva i Martinik nudi nezaboravan odmor, beg od stresa i odlazak u neki drugi svet u kojem nema žurbe, nerviranja i napetosti.

Martinique - Saint-Pierre
Martinique – Saint-Pierre

Aktivnosti na strmim planinama, šikarama i bujnom vegetacijom bogatom cvećem koja raste zahvaljujući tropskoj klimi, odličan su izbor za predah od sunčanja na plažama od belog peska, plivanja, ronjenja i sportova na vodi. Faunu čine ptice, ribe i školjke, ali i mali gušteri (mabouyas ili anoles) kao i iguane i zmije specifične za Martinik.

Na lepoj i divljoj plaži Anse grosse roche (Velika stena) možete videti srca nacrtana u steni ali i grupu turista kako prolaze na konjima

Kako tvrde žitelji ovog francuskog departmana, Kristofer Kolumbo je otkrivši ostrvo još davne 1502. godine napisao u svom tefteru: „Ovo je najbolja, najslađa i najšarmantnija zemlja na svetu“.

Martinique - Le Domaine de Robinson -Anse Noire
Martinique – Le Domaine de Robinson -Anse Noire

U bungalovima i apartmanima Domain de Robinson doživećete pravi Robinzon Kruso doživljaj, pogotovo ako prenoćite usred bujne vegetacije, u kućici na vrhu drveta marelice. Do romantičnog „gnezda“ sa terasom koja gleda na more stiže se mostićem od kanapa i drveta, a jedan dan za dvoje košta 100 evra. Smeštaj „na zemlji“ je jeftiniji – od 65 do 80 evra.

Posetioce hotela Club Med Les Boucaniers čekaju tri bele peščane plaže: jedna za sunčanje, druga za počenike u skijanju na vodi i treća, vetrovita za iskusne surfere.

Dvadeset kipova pogrbljenih ramena i pognutih glava zure u more i podsećaju na zloglasni period ropstva

Umetnik sa Martinika Loren Valer (Laurent Valère) napravio je spomenik L’Anse Cafard u znak počasti žrtvama trgovine robljem. Osmog aprila 1830. godine brod koji je ilegalno prevozio robove nasukao se na stene blizu plaže Dijamant. Tela 46 putnika pronađena su sutradan, s tim što su mornari sahranjeni na groblju, a Afrikanci koji su se udavili okovani u potpalublju pokopani su nedaleko od obale.

Ukusne rakove ovde zovu z’habitants (habitant je na francuskom stanovnik)

Kažu da se Martinik razlikuje od ostalih Karipskih država najviše po hrani. Kuvari je pripremaju na tradicionalan način, a jela opisuju kao egzotična, šarena i začinjena. Nemojte odbiti aperitiv „TI punč“ (dva prsta belog ruma, sirup trske i limeta), a onda se prepustite uštipcima, ribi blaff, „Kolumbovoj jagnjetini“, jastozima, morskim ježevima…

Do ovog bisera Kariba najjeftinije ćete doputovati ako kupite dve avionske karte, jednu od Beograda do Pariza i drugu od francuske prestonice do ostrva (cena ove druge kreće se od 600 do 700 evra uz Air France, Corsair i Air Caraibes). Što se smeštaja tiče, Martinik ima luksuzne hotele i vile za iznajmljivanje, ali i privatne hotele i jeftinije apartmane – za sve ukuse i za svačiji budžet.

 

Tekst: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Luc Olivier za Turističku organizaciju Martinika – Comité Martiniquais du Tourisme (www.martiniquetourisme.com)

 

Leave a Comment