20/08/2016

GUŽVA kraj Loare: Svi hoće SELFI NA SLONU od 50 tona

By In Francuska

U Nantu, velikoj luci i rodnom gradu Žila Verna i keksa „Le petit beurre“, nekadašnjoj prestonici Bretanje, danas Zemlje Loare (Les Pays de la Loire) nalazi se mehanička atrakcija koja je od 2007. godine privukla nekoliko stotina hiljada turista na zapad Francuske. Među njima sam bio i ja proleća 2016, jer sam još 2014. godine na Sajmu turizma u Berlinu na štandu Turističke organizacije Nanta saznao za ovo čudo i poželeo da se jednog dana u njemu provozam.

Cekanje na red u NantuGalerija ostrvskih mašina (Les Machines de l’île) sagrađena je na obali Loare, nekoliko kilometara od centra grada, na mestu nekadašnjeg brodogradilišta, u industrijskom i lučkom sedištu.

Karusel Nant_1024x768Kraj nje su i Veliki slon i Karusel, zanimljivi i misteriozni mehanizmi, što sa mašinama čini umetnički projekat Fransoa Delaroziera (François Delarozière) i Pjera Orefisa (Pierre Orefice). Ovo ostrvo nalazi se nekoliko kilometara od centra grada, do tamo se stiže tramvajem za desetak minuta i sve vrvi od turista. Vožnja slonom košta 8,50 evra, a toliko je i ulaz u galeriju.

Nantes Les Machines des IlesMašine su pravljene uglavnom ručno, od recikliranih materijala, ali i od čelika, kože, hrastovog drveta, nerđajućeg čelika, bakra, stakla, mesinga, cinka. Unutar same galerije posetioci, uz pratnju vodiča koji detaljno objašnjavaju svrhu svake od njih (često i vrlo čudnu namenu), mogu da ih isprobaju.

Ostrvske masine NantVodiči pomažu turistima da pokrenu mehanizam, a kada se to desi publika aplaudira i smeje se, jer animatori izvode šale. A da biste ih razumeli, neophodno je da govorite francuski jezik. Sve izgleda kao jedna velika predstava, a nemate utisak da je bilo šta izrežirano.

Pauk NantGusenica u koju se može sesti i provozati pritiskom na dugme, jedini avion na svetu koji leti samo do plafona, pauk koji kopa zemlju poput buldožera, ogromna čaplja sa rasponom krila od osam metara koja leti iznad hale prepune bujne vegetacije i glavnog drveta čaplje, neki su od mehanizama koje vodiči predstavljaju na zabavan način.

Masine NantTu su i mrav, biljke mesožderke, razne tropske životinje, stanovnici ove maštovite laboratorije i svojevrsnog teatra, koji je teško rečima opisati.

Masine ostrva NantesPosle posete tom zatvorenom delu galerije, sledi doživljaj u ringišpilu i na slonu za čiju ulaznicu se vikendom čeka red i do 45 minuta. A kada počne ukrcavanje, mališani se uzbuđeno penju i sa nestrpljenjem očekuju polazak vožnje koja traje 31 minut.

Ispred slona u NantuNakon što nam je kondukter pregledao karte, obavestio nas je da je fotografisanje unutrašnjosti slona zabranjeno i napomenuo deci da vode računa o svojim roditeljima.

Slon i surlaSlon se kretao, nogu pred nogu, brzinom do 3 km na sat, po betoniranom platou. Dok smo bili smešteni na dva nivoa slona teškog 48,4 tona i visokog 12 metara, napravljenog od drveta i metala, ogromni mehanizam je urlikao, iz surle izbacivao vodenu paru, koja sa suncem pravi dugine boje u vazduhu.

Veliki slon NantesDeca kojima je buka preglasna dobila su slušalice, a mogla su da se šetaju u unutrašnjosti slona, ili da budu na terasi. Autori su mislili na sve, pa najmlađi turisti mogu da povuku slona za rep, specijalnim užetom. Saznao sam da je veliki slon pravljen 30 meseci i da je u njega uloženo čak 2,5 miliona evra.

Paznja, slonNa slonu se nalazi i mesto kao pramac broda na kojem se prave najbolje fotografije, poput onih iz filma Titanik, pa su mnogi posetioci koristili priliku da zabeleže svoj boravak u Nantu raširenih ruku poput Leonarda Dikaprija i Kejt Vinslet. Posle mnoštva selfija, vodene pare koju smo osetili iz surle i mahanja publici koja nas je pozdravljala sa zemlje, naš slonovski „Titanik“ stigao je bezbedno na mesto na kojem smo se ukrcali.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

[instagram-feed]