Loading

NOVI HIT U GRČKOJ: Skrivene plaže severne provincije EPIRUS

NOVI HIT U GRČKOJ: Skrivene plaže severne provincije EPIRUS

Regija Epirus, severna grčka provincija, predstavila se na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Iste večeri, po otvaranju sajma, za novinare je priređena večera i predstavljanje ove, za naše turiste nove destinacije.

Epirus u Beogradu 013_1024x768Pozdravni govor održao je gospodin Dimitrios Siolos, izvršni sekretar Epirusa, a nakon prezentacije u slici i rečima koju je održala Zenia Georgiadou, menadžerka agencije Encore iz Soluna, u toku večere poslužena su vina iz regije: belo vino Glinavos iz Zice i crveno Katogi iz Mecova.

Epirus u Beogradu 018_1024x768Na meniju su bili i čuveni specijaliteti Epirusa: supa od pečuraka sa grčkim jogurtom, alevro pite sa kupusom i sirom, jagnjetina sa crvenim vinom, origanom i majčinom dušicom, paleta sireva sa pretežno Dodonis feta sirevima, salata od grilovanog povrća i slatka baklava sa lešnicima. Sva vina Epirusa nose oznaku Debina, koja je simbol kvaliteta planinskih vinograda i njom su, u celoj Grčkoj, označena jedino vina Epirusa.

Epirus 4Gospođa Georgiadou istakla je da nas u regiji Epirus čeka 3.500 religioznih spomenika nastalih u 3.000 godina života, rafting, jahanje konja, pešačenje, bogat noćni provod i, pre svega, letovališta na moru poput Parge, Sivote, Preveze.

Epirus nam je i bliži od ostalih popularnih delova Grčke u koje najčešće putujemo, čak i jeftiniji, a pruža mnogo minijaturnih „tajnih“ peščanih plaža na obali Jonskog mora. Ovaj deo Grčke nije vezan samo za letnju sezonu, već ponuda traje tokom sva četiri godišnja doba.

Epirus 2Tamo se nalazi i Vikos, najdublji kanjon na svetu, upisan i u Ginisovu knjigu rekorda, kao i Voidomatis, najčistija i najhladnija reka Evrope. Ukoliko niste znali, poznati modni brend Bvlgari, osmislila je porodica koja je poreklom iz Epirusa i mesta Kalerites.

Tekst: Nenad Blagojević www.putokosveta.com  

Fotografije: Nenad Blagojević www.putokosveta.comwww.epirusforallseasons.gr

 

LEAVE A COMMENT