16/02/2016

Sa prvim mrakom na krovove KOLMARA stiže MAGIČNA BAJKA

By In Francuska

U malom francuskom gradu pred Božić svaka kuća sija, a krovovi i fasade kao da su iscrtane čarobnom četkicom koja kad padne mrak, stvara boje vode, vazduha, zemlje i vatre. Prednovogodišnju magiju pojačavaju i gurmanski specijaliteti Alzasa, nadaleko čuveno vino i miris kolačića sa cimetom.

Harizmatični gradić u francuskoj regiji Alzas, na 20 kilometara od Nemačke i 67 od Švajcarske opija turiste svojim arhitektonskim (prelepe šarene kućice koje će vas privlačiti da ih slikate kako god da se okrenete), istorijskim (više od 1.000 godina burnih dešavanja) i gastronomskim lepotama (nadaleko poznata alzaška kuhinja iz koje izdvajam jelo šukrut i slatkiš kuglof).

JUD_3246_800x532Od prestonice Srbije udaljen je oko 1.400 kilometara, a ukoliko odlučite da odete avionom, predlažem da uštedite, povratne karte iz Beograda kupite preko Wizz Aira i stignete do Miluza (70 km od Kolmara). Ponuda hotela je raznovrsna, a smeštaj u hostelu koji je na kilometar od centra košta od 10 do 16 evra za jedan dan.

JUD_3457_800x532Ušuškan u srcu vinske regije (ovde ima malo padavina, pa grožđe izvrsno rađa, a samim tim je i vino kvalitetno) Kolmar i njegovih 67.000 stanovnika čuvaju šarm prvog grada u Francuskoj koji je 1997. godine dobio specijalnu nagradu Akademije umetnosti ulica za neobičnu rasvetu.

imgp9382_800x543
Kolmar se nalazi nedaleko od planinskog venca Vogezi i u blizini reke Rajne

Ukupno 1.100 svetlosnih tačaka koje se pale i gase, menjajući intenzitet i boje preko glavnog računara i mreže optičkog kabla „razbacane“ su po gradu praveći nezaboravan ugođaj svim posetiocima.

Za razgledanje ili šoping u prodavnicama suvenira i neobičnih lampi odvojte jedno popodne

Jedan od najprestižnijih francuskih i međunarodno poznatih muzeja je Unterlinden koji se nalazi u bivšem manastiru dominikanaca iz 13. veka, a predlažem i Bartholdi u rodnoj kući vajara Frederika Ogista Bartoldija koji je, između ostalog, napravio i Kip slobode u Njujorku. Tu su i Muzej igračaka i Muzej nacionalne istorije i etnografije. Religijska umetnost je veoma bogata pa možete videti Dominikansku crkvu i crkve jednostavnog gotičkog stila.

Colmar 1Grad je stalno osvetljen petkom i subotom, a svake noći u toku Međunarodnog festivala klasične muzike, Regionalnog sajma vina i Božića. Četiri teme se smenjuju: voda (zelena jer se drveće oslikava u reci), vazduh (plava), zemlja (bela) i vatra (boja ćilibara koja predstavlja boju zemlje Alzasa).

ambiances-5_399x600
Bekof (baeckeoffe) je staro alzaško jelo od krompira, mesa i mešanog povrća koje se sa začinima dugo kuva u belom vinu

Na pokrivenoj pijaci prodavci mogu da donesu svoje proizvode direktno iz čamaca. Štandovi koji su postavljeni napolju rade četvrtkom, a tu možete naći najbolje mesare, pekare, sir, ribu, peciva, voće i povrće (Gospodin Sala), začine (Gospođa Robin), kafe (čuvena gospođa Bišof), cveće… Pet pijaca rade punom parom u vreme Božića: pijaca sa lokalnim proizvodima, sa božićnim ukrasima, dečja, pijaca posvećena zanatima i antikvitetima i pijaca za gurmane.

Colmar 2
Horovi dece u čamcima tek su jedan prizor koji zajedno sa klizalištem, školom jahanja i rukotvorinama čuvaju božićnu autentičnost Kolmara

Deo Kolmara Mala Venecija dobio je naziv po tome što su kuće sa obe strane reke, odmah uz vodu. Tu je pristanište na kojem se istovara  i prodaje riba (videćete mnogo ribarnica i profesionalnih ribara), dva mosta Turen i Sen Pjer ali i kvart Kruteno gde su nekada živeli baštovani, vinari i ribari. Danas se ovde možete provozati čamcem, a ako to uradite u večernjim satima tokom decembra, dobićete i novogodišnju kapu.

U Kolmaru sam proveo samo jedan dan, ali bilo mi je dovoljno da sa sobom, u Strazbur, ponesem magiju ovog čarobnog gradića.

Elzas 13 597_1024x768
Kroz Kolmar me je provela ljubazna gospođa Klodin, sa kojom sam se upoznao u prevozu

Tekst: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Office du tourisme de Colmar en Alsace, Nenad Blagojević www.putokosveta.com