16/02/2016

ZABRANJENO fotografisanje: BELI MUZEJ bez prave linije u BAKUU

By In Egzotika

Kada su pogledali dizajn budućeg Centra Hejdar Alijev u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, mnogi stručnjaci iz oblasti arhitekture nisu mogli da veruju da će takav projekat ikada niknuti. I moja prijateljica Jelena i ja kad smo čuli da je zgrada napravljena bez i jedne prave linije, jedva da smo sišli niz stepenice, opijeni belom bojom koja je bila svuda oko nas. Doduše, Jelena je arhitekta, pa je unapred bila pripremljena za sve optičke varke i ono šta nas je čekalo unutra.

Azerbejdzan 13 401_1024x768Izgradnja zgrade sa ekstremno neobičnim dizajnom, po projektu čuvenog arhitekte Zahe Hadid počela je 2007. godine, a završena je 10. maja 2012, na 89. rođendan nacionalnog lidera i višegodišnjeg predsednika Azerbejdžana Hejdara Alijeva (1923 – 2003), po kojem centar nosi naziv.

Heydar officialBela je dominantna boja građevine koja simbolizuje budućnost. Linije na zgradi i u njoj predstavljaju most između prošlosti i sadašnjosti. Njena površina je gotovo 16 hektara, a pod krovom je više od 10 hektara. Kompleks obuhvata glavnu zgradu (muzej, sajamske hale na 9 spratova sa izložbenim halama, kancelarijama i kafeterijom i auditorijumom), podzemni parking i okolno područje (pejzaž) sa dva dekorativna bazena i veštačkim jezerom.

Oblik zgrade podseća na talas – poput uzdizanja sa zemlje prema nebu praćen postepenim spuštanjem. Ovo nije samo omaž postmoderne arhitekture, već i prikazivanje večnog ciklusa života.

Hejdar Alijev officialMetalna mrežna konstrukcija duga 90 km, korišćena je za krov površine 40.000 m2, a oblik 12.027 specjalnih panela varira od trougla do trapeza i od pravougaonika do romboida.

U Centru se održavaju promocije azerbejdžanske istorije, kulture i jezika, ali i lokalne i međunarodne konferencije i simpozijumi.

DSC_3576_1024x685Ulaznica za tri muzejske postavke košta 15 manata (oko 15 evra), a više informacija o ovom zdanju nađite na www.heydaraliyevcenter.az

Azerbejdzan 13 424_1024x768Tekst: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Arhiva Centra Hejdar Alijev, Nenad Blagojević www.putokosveta.com, Jelena Madžarić

Leave a Comment