Loading

Bajs u bus i pravac ĐERDAP: U Srbiju stigao prvi AUTOBUS koji nosi BICIKLE

Bajs u bus i pravac ĐERDAP: U Srbiju stigao prvi AUTOBUS koji nosi BICIKLE

Prvi autobus u Srbiji koji poseduje nosač za bicikle počinje da saobraća 1. avgusta 2017. godine na liniji Beograd – Kladovo svakog dana sa polaskom u 6 časova, dok je povratak iz Kladova u 16:15 časova.
Nakon što je prošle godine otvorena Đerdapska biciklistička ruta, ukazala se potreba da se ona učini još dostupnijom za sve bicikliste i ljubitelje aktivnog odmora.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Dunavski centar za kompetenciju u partnerstvu sa prevoznikom Arriva Litas obezbedili su specijalni nosač koji može da ponese 5 bicikala. Autobus je počeo da saobraća na liniji Beograd-Kladovo-Beograd svakog dana po sledećem redu vožnje:

Beograd 06:00 – Požarevac 7:15 – Veliko Gradište 8:10 – Golubac 8:35 – Donji Milanovac 9:45 – Kladovo 11:00.
Kladovo 16:15 – Donji Milanovac 17:30 – Golubac 18:35 – Veliko Gradište 19:00 – Požarevac 19:50 – Beograd, 21:10.

Cena povratne karte na relaciji Beograd-Kladovo iznosi 2.300 dinara, dok je cena karte u jednom pravcu 1.550 dinara. Korišćenje nosača je besplatno.

Đerdapska biciklistička ruta povezuje Kladovo i Drobetu Turnu Severin i sastoji se od šest manjih ruta prilagođenih različitim grupama – od najlakše za porodične vožnje, do najtežih za ljubitelje ekstremnog sporta. Ruta je idealna za vožnju tokom letnje sezone, a svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa njenim putanjama i atrakcijama uz pomoć besplatne aplikacije Iron Gate Cycling na sajtu www.irongatecycling.com.

Petnaest prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija mapirano je na ovoj ruti – sedam u Srbiji, sedam u Rumuniji i jedna zajednička – hidroelektrana Đerdap.

U Srbiji, biciklisti mogu da posete Manastir Svete Trojice iz 14. veka, ostatke Trajanovog mosta iz doba Starog Rima, Crkvu Svetog Đorđa, Arheološki muzej Đerdap, plažu u Kladovu, utvrđenje Fetislam iz 16. veka i pećinu Banju. Sa rumunske strane Đerdapa to su Crkva Majoreasa, Manastir Topolnica iz 14. veka, Park T. Vladimiresku, vodeni toranj, tvrđavu, ostatke Trajanovog mosta i Pozorište Teodor Kostesku.

 

LEAVE A COMMENT